Parkheuvel Cuvée ’Limited Edition’
![](https://dewijndruif.nl/wp-content/uploads/2019/08/Parkheuvel-cuvee-1-1024x681.jpg)
Vandaag ben ik te gast bij Restaurant Parkheuvel (2*) voor de lancering van de Parkheuvel Cuvée ’Limited Edition’. Dit gebeurt onder het genot van een 4-gangenlunch met bijpassende wijnen in samenwerking met wijngaard St. Martinus.
Restaurant Parkheuvel te Rotterdam ligt in het prachtige groene park, vlakbij de Euromast met een fantastisch uitzicht op de Maas. Het terras is dan ook een uitgelezen plek om langsvarende schepen te bekijken onder het genot van een glas wijn begeleid door culinaire hoogstandjes.
Patron Cusinier Erik van Loo kookt de sterren (2 michelinsterren * om precies te zijn) van de hemel sinds hij in 2006 eigenaar is geworden van Restaurant Parkheuvel.
![](https://dewijndruif.nl/wp-content/uploads/2019/08/Stan-en-Erik-1024x681.jpg)
De kwaliteit blijft constant door hoge eisen te stellen aan leveranciers en alleen met de allerbeste ingrediënten te werken.
Wie dit als geen ander begrijpt is Stan Beurskens van wijndomein St. Martinus uit Limburg. Deze prachtige wijngaard ligt in het bergdorpje Vijlen en bestaat al sinds 1988. Innovativiteit en duurzaamheid staan hoog in het vaandel.
Daarom is het niet verwonderlijk dat uit deze gedeelde passie en oog voor kwaliteit in samenwerking met Restaurant Parkheuvel de Parkheuvel Cuvée is ontstaan.
Wat ook bijzonder is, is de samenwerking tussen de keuken en het wijndomein. Op deze manier kan er precies afgestemd worden welke wijn bij welke gerechten past.
Enfin, we genieten op het terras in het zonnetje van een prachtig glas Funkelwien, een mooie droge en fruitige mousserende wijn gemaakt volgens de méthode traditionelle.
![](https://dewijndruif.nl/wp-content/uploads/2019/08/Funkelwien-1024x681.jpg)
Als amuse krijgen we Erik’s versie van een gelukskoekje geserveerd. En hij werkt gelijk, ik word hier nu al blij van.
![](https://dewijndruif.nl/wp-content/uploads/2019/08/Gelukskoekje-1024x681.jpg)
We schuiven aan tafel met een leuke groep mensen en genieten van het prachtige uitzicht op de Maas.
Als amuse beginnen we met een warme oester met Perle Imperial kaviaar. Hierbij geschonken in het glas is de Cuvée prestige brut nature uit 2014. Een mooie combinatie die de oester complementeert.
![](https://dewijndruif.nl/wp-content/uploads/2019/08/Oester-1024x681.jpg)
Daarna gaan we door met Oosterschelde kreeft, met boeddha’s hand, Yuzu, dragonolie, créme fraiche en Calamansi. Hierbij geschonken is de Parkheuvel Cuvée 2018 waar het vandaag allemaal om draait.
![](https://dewijndruif.nl/wp-content/uploads/2019/08/Oosterschelde-kreeft-1-e1566020236475-1024x571.jpg)
De wijn is fris en het fruit stuift je tegemoet. Het aroma van dragon is te herkennen in de wijn en deze heeft ook een klein bittertje wat erg goed past bij veel gastronomische gerechten.
We proeven de combinatie en zijn blij verrast. Dit is echt een wijn welke met veel gerechten te combineren is en niet zoals de meeste gastronomische wijnen overstemt.
Voor de volgende gang wordt een witte wijn ingeschonken met de tot de verbeelding sprekende naam, Bergdopje wit. Jaargang 2018. Het is de instapwijn van St. Martinus. De sommelier ligt toe dat ze expres gekozen hebben om de instapwijn te schenken, omdat deze al gewoon goed moet zijn. Hij ligt toe dat in een restaurant ook alles goed dient te zijn, en dat begint al met het brood dat geserveerd wordt, zo ook de instapwijn van een wijndomein. We concluderen dat dit inderdaad een goed gemaakte wijn is. Niet per definitie verrassend of anders, maar gewoon goed. En soms is dat ook gewoon fijn.
Erbij geserveerd krijgen we Tarbot met morieljes, doperwten, zilte groenten en witte asperges. Een heerlijke combinatie. Wat ons opvalt is dat in de witte wijn zilte tonen te ontdekken zijn. Limburg ligt natuurlijk niet aan zee en daarom vragen we Stan om uitleg. Stan ligt toe dat dit echt te maken heeft met de vinificatie en de keuzes die de wijnmaker maakt.
![](https://dewijndruif.nl/wp-content/uploads/2019/08/DSC_0250-1024x681.jpg)
Als hoofdgerecht krijgen we Zeebaars geserveerd met umami boter. Leuk is de wijnkeuze hierbij, namelijk rood. Wel koel geserveerd uiteraard. Op het kaartje staat dat we Bergdopje rood kunnen verwachten, maar last minute is er toch besloten om Johannes in te schenken. De naam is een eerbetoon aan de vader van Stan welke de wijngaard heeft opgericht. De gebruikte druivenrassen zijn Cabernet Cantor, Cabernet Cortis en Pinotin. Een heerlijke fruitige wijn die uitstekend bij het gerecht past mede door het gebruik van de spitsknol, meiknol en cantharellen.
Als toetje worden we verrast door een waar kunstwerkje, namelijk een bol van suikerkrokant met frambozen. Helaas komt Erik deze bol zelf kapotslaan. Gelukkig heb ik nog op tijd een foto kunnen maken. Mijn buurman was net te laat met de camera en kijkt teleurgesteld. Bij het toetje is een shotje geserveerd van rum met yoghurt. Er wordt geadviseerd deze als laatste op te drinken aangezien hij niet zo goed samengaat met de wijn.
![](https://dewijndruif.nl/wp-content/uploads/2019/08/Nagerecht-1024x681.jpg)
![](https://dewijndruif.nl/wp-content/uploads/2019/08/nagerecht-Erik-e1566020671891-1024x684.jpg)
Ingeschonken in het glas is het Limburgs Parelke 2018. Deze licht mousserende rosé wijn heeft een fris, fruitige smaak met een mooi aroma van rood fruit. Hij gaat uitstekend bij het gerecht.
We sluiten af met een kop koffie op het heerlijke zonnige terras. Wat een goede manier om de week te starten. Het eten was fantastisch en de wijn verrassend. Het heeft even geduurd voordat Nederlandse wijn echt een goede reputatie heeft gekregen, maar dat komt nu zeker niet meer te sprake. De wijnen zijn erg goed en daarmee laat Stan zien hoe zijn gedurfde keuzes leiden tot succes.
Kijk voor meer informatie voor de wijnen van St. Martinus op de website. www.wijngaardmartinus.nl
Proost!