Weingut Franz Hirtzberger – Singerriedel Riesling – wijn review

Weingut Franz Hirtzberger – Singerriedel Riesling – wijn review

Weingut Franz Hirtzberger – Singerriedel Riesling

Smaragd 2015 (Magnum)

De Wachau vallei in Oostenrijk, onderdeel van de UNESCO werelderfgoedlijst, is een prachtige groene vallei waarin fantastische wijn wordt gemaakt, voornamelijk van de druiven Riesling en Gruner Veltliner.

Dit gebeurt op een relatief klein gebied, zo’n 1350 hectare totaal. 

De Donau rivier stroomt door deze vallei, en zorgt voor een groot verschil tussen dag en nachttemperaturen. Dit gematigde klimaat zorgt voor de mooie zuren in de wijn.

Het terroir is uniek, en de druiven groeien op steile hellingen met een prachtig uitzicht over de vallei.

De bodem van de Wachau bestaat uit twee hoofdsoorten, loss en gneiss. Deze bodems zijn meestal niet zo diep, maar de wortels vinden toch hun weg erdoor voor houvast en water.

Deze bodems zijn relatief zuur, en dit zorgt voor andere wijnen dan de leisteenbodems uit Duitsland. Toch schijnen deze verschillende bodems op elkaar te lijken op het gebied van mineralen. De Riesling heeft de voorkeur voor moeilijke bodems met niet teveel capaciteit om water vast te houden en relatief arm aan voedzaamheid maar rijk aan mineralen.

Het zorgt voor veel mineraliteit in de wijnen ten opzichte van het aromatische in Duitsland.

De wijn die ik vandaag proef komt van de Singerriedel wijngaard bij het plaatsje Spitz.

Franz Hirtzberger is één van de wijnboeren op dit stukje gereserveerd voor Riesling. Op de steile terraslocatie met een bodem van Paragneis, voelt de Riesling druif zich helemaal thuis. Op de iets minder steile stukken staat de Gruner Veltliner aangeplant.

Ontwikkeling van een wijn in een magnum fles is altijd anders, en het is altijd leuk om een zelfde wijn te proeven uit een magnumfles en een normale fles, om zo verbaasd te kunnen zijn over wat dit doet voor de ontwikkeling van de wijn. Een magnumfles komt overeen met 1,5 liter, oftwel 2 ‘normale’ flessen wijn. Omdat deze capaciteit groter is zorgt dit ook voor een langzamere ontwikkeling van de wijn, waardoor er meer aromatische aroma’s ontstaan. De wijn krijgt langer de tijd om te rijpen. Daarnaast is het glas dikker, waardoor de wijn minder te maken heeft met temperatuurwisselingen. Allemaal voordelen dus die zorgen voor meer complexiteit en nuance.

Alle druiven van Franz Hirtzberger worden met de hand geplukt, en alleen de beste druifjes mogen door voor deze wijn.

Bij het inschenken in het glas is de prachtige kleur al te zien. Bij het ruiken aan de wijn raak ik echt enthousiast. Wat een neus!! De onmiskenbare petroleum geur (Goût de pétrol), welke ditmaal een stuk sterker is dan bij de meeste Rieslings die ik eerder heb geproefd.

De smaak is werkelijk fantastisch, tonen van wit fruit, perzik, met mooie fijne zuren. Toch ook heel complex naast zijn frisheid, met tropisch fruit en een bijzonder lange afdronk. Zelfs wat witte peperigheid.

Een hele mooie wijn, die echt indruk maakt, en die prachtig samengaat met ons bijpassende gerecht van ‘pomme moscovite’ met kaviaar.

Deze wijn is aangeschaft bij de Hanos.

Reacties zijn gesloten.