Bier en spijs proeverij – met een vleugje kunst

Bier en spijs proeverij – met een vleugje kunst

Vandaag was ik voor Anne-Wies bij een bijzondere proeverij. Bijzonder door de locatie én het thema.

Deze door Miss Publicity georganiseerde proeverij in samenwerking met Desemenzo én Schelde brouwerij, heeft als thema bier en spijs! Als wijnmeisje die nooit bier drinkt (behalve een corona mét citroen op het strand in Thailand, telt dat?) moest ik even nadenken toen ik de uitnodiging zag.

Toch wilde ik de uitdaging aangaan om een keer uit mijn comfortzone te stappen en mij open te stellen voor het gouden brouwsel. Immers zijn aroma’s, aroma’s en ben je nooit te oud om te leren 😉

Bijzonder is ook de locatie, namelijk Dock art gallery in Rotterdam. De nieuwe place to be voor hedendaagse kunst. Met een fenomenaal uitzicht is het bezoeken van deze ‘Gallery’ al een feestje. Eigenaren Raymond & Brigitte Wanders zijn zo gastvrij geweest deze prachtige locatie beschikbaar te stellen voor deze proeverij. Ga er zeker eens een kijkje nemen. Er is een breed scala aan kunst te bewonderen, en deze galerij is verre van stoffig en erg laagdrempelig.

Momenteel hangt er een expositie van het Rotterdamse kunstenaars trio AAAFresh met veel kleurrijke werken.

Schelde Brouwerij

Stan Feenstra van de Schelde brouwerij heet ons welkom. Hij is naast zijn werk voor de Schelde brouwerij ook horeca docent en vertelt met verve en passie over de te proeven bieren van vandaag. De Schelde brouwerij staat bekend om zijn pure bieren die bewust niet gefilterd en niet gepasteuriseerd worden.

Desemenzo

We krijgen vijf bieren te proeven met bij elke gang een speciaal hiervoor ge-matched brood.

Edwin Klaasen met zijn boek ‘Ik bak geweldig’ en bier expert Ben Vinken met zijn boek ‘Geen klein bier’

Het brood wordt geleverd door Desemenzo en eigenaar Edwin Klaasen licht bij elke ‘gang’ de keuze toe. Ik ben al langer bekend met Desemenzo en fan van het prachtige brood wat ze bakken. Edwin Klaasen is de meest gepassioneerde bakker die ik ken en zijn passie voor het bakkersvak werkt aanstekelijk. Normaal levert Desemenzo alleen aan de groothandels en horeca, maar door de huidige Covid crisis wordt je als ondernemer gedwongen om creatief te zijn. Daarom, hoera!, is het brood nu ook verkrijgbaar voor consumenten. Kijk op www.onlinefoodmarket.nl voor beschikbaarheid bij jou in de buurt.

1. Zeezuiper

Als eerste gang krijgen we de ‘Zeezuiper’, een tripel goudblond bier met een volle moutige smaak.

Ik neem een slok, maar het is niet mijn ‘cup of beer’. Waarschijnlijk moet ik nog inkomen, maar ik weet ineens weer waarom ik geen bier drink.

Gelukkig worden mijn smaakpupillen gered door een neutraal brood met een knapperig korstje. Gemaakt van ‘knuffeldeeg’ zo licht Edwin Klaasen toe.

Fun fact; het flinke schuim op het bier beschermt het bier tegen zuurstof en voorkomt zo oxidatie vertelt Stan Feenstra.

2. Wildebok

Ingeschonken in mijn glas is de wildebok. Een bock beer met een diep roodbruine kleur en aroma’s van karamel en rozijnen. Deze is een stuk aangenamer dan de zeezuiper en dit smaakt naar meer.

Dit bier heeft ook meer koolzuur en hierdoor kan het prima gecombineerd worden met iets vettigs om te eten. Denk aan gerookte paling bijvoorbeeld.

Als brood krijgen we een plakje Margot. Edwin Klaasen legt uit dat hij vroeger een buurvrouw had die Margot heette. Bloedmooi en met veel pit. Vandaar zijn inspiratie, een brood met power en veel pitten en zaden. Heerlijke combinatie met het biertje.

3. Ginnegapper

De Ginnegapper is een zwaar blond bier gemaakt met Gin. Een echt borrel biertje. Dit is een special die de Schelde Brouwerij heeft uitgebracht. Van mij mag deze blijven. Wat een lekker bier.

Veel karakter en kruidigheid met in de hoofdrol Bergamot. Very ginteresting vinden ze zelf. Grappemakers. Vandaar zeker de Ginnegapper, wat het best vertaalt naar grapjes maken.

Hierbij geserveerd is een brioche brood gemaakt met 10% roomboter door Bakkerij Ter Masch op de Witte de Withstraat. Dit fantastisch smaakvolle brioche brood is het resultaat van een zoektocht naar de perfecte hamburger bol. Chef-Kok Olaf Oldenburg en Edwin Klaasen zijn een jaar bezig geweest en dit is het resultaat geworden. Pure ingrediënten mét een vleugje passie!

Met recht het lekkerste brioche brood wat ik ook heb gegeten.

4. Toeback

Weer een special van de Schelde brouwerij. Een zwaar blond bier. Toeback betekent vrij vertaald ‘een zware klus’ en is geen flierefluiter. Dat vindt ik ook een beetje van dit bier. Iets te bitter naar mijn smaak. Echt werken zeg maar.

We krijgen een lekker broodje met krenten erbij. De krentemik. Een heerlijk brood op basis van een eigen ontwikkelde desemcultuur, boordevol krenten en roomboter. Ik lik er mijn vingers bij af. 

5. Oesterstout

Dit bier heeft als inspiratie de ziltigheid van de oester. Een robuust donker bier met koffie en karameltonen. Om de aroma’s nog beter te proeven krijgen we er een schaaltje chocoladebonen en zeekraal bij. Leuk!

Het chocoladeboontje haalt inderdaad de koffiesmaak naar boven en door het zeekraal proef je de ziltige tonen nóg beter. Gastronomisch proeven.

Hierbij past volgens Desemenzo alleen nog maar een kletsenbrood. Om het geweld aan smaken tegen te kunnen legt Edwin Klaasen uit. Een roggebrood met veel noten, specerijen en vruchten.

Het past inderdaad prima.

We sluiten deze heerlijke proeverij af met nog een slokje van ons favoriete bier, voor mij is dit de Ginnegapper. Ik zal als wijnmeisje nog een echte bierdrinker worden, maar de ginnegapper krijgt zeker een plekje in mijn koelkast. Daarnaast is de combinatie brood en bier echt uniek en zeker de moeite waard om te verdiepen.

Ik kan je dan ook van harte aanraden om zelf een proeverij te houden, nu we voorlopig toch thuis zijn. Kijk hiervoor op:

www.scheldebrouwerij.com

www.onlinefoodmarket.nl

www.desemenzo.nl

Meer informatie over Dock Art Gallery kun je vinden op www.dockgallery.com

Hier kun je ook de actuele exposities vinden.

Voor nu dan maar, vol(h)op genieten!

Femke Duijnstee

Reacties zijn gesloten.