Blijdorp festival in Rotterdam

Blijdorp festival in Rotterdam


In 2024 viert Blijdorp Festival haar tienjarig jubileum. Ter ere van deze mijlpaal en om een voorproefje te geven van de vieringen die de organisatie in petto heeft, werden pers en andere geïnteresseerden uitgenodigd om in 2023 alvast kennis te maken met het festival middels een duurzame lunch, geserveerd in het exclusieve Blijdorp Festival backstage restaurant.

Soms moet je gewoon je haar laten wapperen, de zon op je gezicht voelen en een dansje wagen. En waar kan dit beter, dan op het echte Rotterdamse Blijdorp festival! Dit keer is het voor mij een extra bijzondere editie, als trouwe jaarlijkse bezoeker, want ik mag voor Anne-Wies.NL dit keer backstage mét daarbij een verzorgd drie gangen menu door het Blijdorp BarResto restaurant.

Naast het feit dat het een heerlijk echt Rotterdams festival is, is de organisatie van Blijdorp Festival zo’n organisatie die het gewoon snapt. Dit merk je niet alleen aan alle aandacht die ze besteden aan de kwaliteit van het festival, maar ook aan dingen zoals een Blijdorp festival app, waarin je een eigen programma kan samenstellen met de artiesten die je graag wilt zien optreden. Erg handig en het scheelt een hoop zoekwerk tijdens het festival waardoor je meer tijd overhoudt om te genieten van alles wat het festival te bieden heeft.

BarResto

Vandaag mag ik eerst aansluiten voor een duurzaam 3-gangen menu in een speciaal voor deze gelegenheid ingerichte kas, BarResto, onder leiding van chef-kok Pepijn Schmeink. Pepijn staat bekend als Rotterdamse ‘vegan pioneer’ en was eerder eigenaar van het Jack Bean restaurant in Rotterdam. Inmiddels is dit verder is gegaan als het LOKOL concept in Amsterdam. Hij zet zich in voor duurzaamheid en maakt gebruik van lokaal gemaakte producten. Daarnaast is het zijn missie om te bewijzen dat veganistisch eten net zo lekker kan zijn, met de nadruk op gezond eten. Een goede combinatie dus met het Blijdorp festival wat inzet op cultuur en duurzaamheid. Pepijn heeft een culinaire drie gangen lunch samengesteld met plantaardige producten van lokale boeren uit de regio Rotterdam.

Blije Wijnen

De wijnen die erbij geschonken worden komen van ‘Blije Wijnen’, in 2015 opgericht door Maud van Berlo, die tijdens een reis naar Frankrijk verliefd werd op natuurwijnen. Natuurwijnen zijn wijnen die worden gemaakt met zo min mogelijk ingrepen van de wijnmaker en vrijwel altijd van biologisch geteelde, onbespoten druiven. Volgens Maud werken ze inmiddels samen met zo’n 25 wijnmakers uit Europa met ieder een eigen verhaal.

3-gangen-menu

Het menu wordt geserveerd in een prachtig ingerichte kas welke speciaal is opgezet backstage.

Voorgerecht

We starten met een voorgerecht van pompoen met amazake en kimchi. Amazake is een Japans zoetmiddel. Het wordt gemaakt van gefermenteerde rijst en heeft een milde zoete smaak. De ‘spicy ketchup’ is gemaakt van tomaat. De tomaten zijn van Ted Duijvestein uit Pijnacker die klimaatneutrale kassen heeft door gebruik te maken van aardwarmte. Verder is het gerechtje opgemaakt met geroosterde komkommer, Koji olie met pompoen miso. Het geheel past erg goed bij elkaar en is een mooie samenhang van fris zure smaken.

Hoofdgerecht

Het hoofdgerecht is een Japanse zomerstoof met aubergine, shoyu, paprika en biet met een mousseline van aardappel en een remoulade van spitskool. De smaak is erg vol en het friszure van de rauwkost past er erg goed bij en brengt het gerecht in balans. De knolgewassen komen van Floor Visser uit Strijen, een biologische coöperatie van meerdere boeren.

Nagerecht

Als nagerecht wordt een panna cotta met rabarber geserveerd. Ik ben gek op rabarber en word erg enthousiast van deze combinatie. De rabarber is 6 jaar gerijpt en wordt in laagjes gereserveerd met aardbei compote en een rabarber koekje met daarop gemarineerde aardbeien. Ook weer gezoet met amazake, iets wat ik snel ga aanschaffen om in mijn eigen keuken te gebruiken. Altijd leuk om als foodie inspiratie op te doen. Het is gelukkig niet te zoet en een mooie frisse afsluiter van een heerlijk menu waarbij maar weer eens duidelijk wordt dat plantaardig zeker niet saai is.

Wijn

We kiezen voor de Müller Thurgau van Weingut BD Schmitt. Een mooie natuurwijn gemaakt door Bianka en Daniel Schmitt, twee getalenteerde wijnmakers uit Rheinhessen die een passie hebben voor biodynamische wijnen. Het is een heerlijk fruitige zomerse wijn met tonen van citroen, ijsthee en peer. Een heerlijke vin naturel! Ook het wijnetiket is prachtig ontworpen. Voor meer informatie over de wijnen van Bianka en Daniel kijk op: https://www.biankaunddaniel.de/en

Het was een heerlijke, goed verzorgde dag
met dank aan de organisatie van Blijdorp Festival.

Volgend jaar viert Blijdorp Festival haar 10-jarig jubileum,
iets om nu alvast naar uit te kijken!

“Onze missie gaat verder dan het bieden van muziek en entertainment. Wij zetten ons actief in voor duurzaamheid en cultuur, en we zijn vastbesloten om deze thema’s centraal te stellen in onze evenementen” – Voor meer informatie en pre-registratie ga naar: https://www.blijdorpfestival.nl/. Eerder gepubliceerd op www.anne-wies.nl

Reacties zijn gesloten.