Restaurant Zout & Citroen bestaat 5 jaar!

Restaurant Zout & Citroen bestaat 5 jaar!

Als een echte foodie, doe ik graag verslag van nieuwe hotspots, lekkere restaurants en ander leuks wat je echt niet kunt missen.

Er is dan ook niets zo leuk dan op maandag je week te starten om een perslunch bij te wonen van een vernieuwd etablissement. 

Lounge / bar binnenkomst

Voor deze gelegenheid bevind ik mij in Noord-Brabant in het prachtige groene Oosterhout om (opnieuw) kennis te maken met Zout en Citroen.

Behalve goede smaakmakers in de keuken, is dit ook de naam van het restaurant in Oosterhout van Bram en Patricia Helleman.

Ze bestaan inmiddels 5 jaar en dat geeft reden tot een feestje met vernieuwd interieur, want na 5 jaar wil je ook weleens tegen iets anders aankijken. Het statige pand, het oude koetshuys van Slotje Brakestein, doet traditioneel aan, daarom des te leuker dat het interieur nu een hippe frisse uitstraling heeft gekregen, wat goed gelukt is en aansprekend zal zijn voor een breder publiek.

Frans met een Oriëntaalse twist

De basis van de keuken is Frans met een Oriëntaalse twist. Traditioneel met een knipoog, dat klinkt als een goede combinatie. Op de website staat vermeld dat de wijn met verve geschonken wordt, en als wijnliefhebber hou ik van alles wat met verve gebeurt. Dat klinkt als een beleving en ik laat mij dan ook graag verrassen.

Bij binnenkomst word ik vriendelijk ontvangen door gastvrouw Patricia Helleman, en neem ik plaats in de gezellige lounge. De muur is onder andere aangekleed met een schilderij van een vriendelijk aandoende buffel. Bij nadere inspectie blijkt dit een van de kunstwerken te zijn die tevens te koop worden aangeboden door schilder Jörgen van Uden. Altijd leuk als er een podium is voor kunst in een restaurant.

Niemand minder dan Bram Helleman tovert in de keuken en ik gebruik bewust het woord toveren, want als je in je carrière al mee hebt mogen draaien in restaurant Vermeer, bekroond met 2 Michelin sterren, dan doe je toch iets juist. Op de vraag waar hij zijn huidige inspiratie vandaan haalt, vertelt Bram dat hij een half jaar in Maleisië heeft gewerkt, waar zijn liefde voor streetfood is ontstaan.

Als aperitief wordt een cocktail aangeboden met gin, jasmijnthee, yuzu en limoen met een alcoholvrije variant indien gewenst. Voor deze laatste variant gebruiken ze alcoholvrije distillaten van Seedlip.

Arrivé bites

We beginnen met twee arrivé bites. Een madeleine van raz el hanout en een crème van mais met zoetzure mais-popcorn en een eetbare bloem. Verder wordt een groen bolletje gepresenteerd als hun interpretatie van een Caesar’s Salad. Tevens het advies deze ineens te nuttigen om ongelukken met deze groene substantie te voorkomen. We zijn dankbaar voor deze suggestie.

Ceasar’s Salad

Fantastische bites, de combinatie van de marrokaanse kruiden raz el hanout met de madeleine is heel vindingrijk en past perfect. De Ceasar’s Salad in een bolletje is ook onzettend lekker, wat een volle smaak.

Madeleine Ras-El-Hanout

We schuiven aan tafel in de ruime serre, met daarvandaan prachtig uitzicht op de tuin, waar het in de zomer vast heerlijk vertoeven is.

Perslunch 4 gangen menu

Als amuse krijgen we wederom een eigen interpretatie van een klassieker, de Bloody Mary, maar dan zonder alcohol en in amuse vorm. Het doet mij qua smaak denken aan een verfijnde gazpacho. De eerste wijn is inmiddels ook ingeschonken, een top Silvaner van Weingut Winter uit Rheinhessen. Dit exemplaar komt uit 2014. Een prettige wijn met mooie zuren en goede mineraliteit. Bloesem in de neus met ook een vleugje kruidigheid.

Bij het menu van vandaag, wisselen ze per gang tussen wijn en bier. Naast wijn, experimenteren ze ook met bier – spijs combinaties om zich te onderscheiden. Leuk gevonden, aangezien speciaalbier het wint aan populariteit en niet iedereen gek is op wijn. Zoals een goede vriend altijd zegt; goede wijn is nog geen bier, en voor hem en vast vele anderen, is dit een uitkomst in een restaurant op dit niveau.

We krijgen een prachtige warme Gillardeau oester van de chef met boterschuim. Meestal overstemt de saus de oester, maar in dit geval is het perfect in balans. Wat een verwenning van de smaakpupillen. Verder met een champignon hapje wat lijkt op geschaafde champignon met daarbij een crème van champignon en aceto balsamico met mayonaise van kastanjechampignon/dragon en madeira. Wederom fantastisch en heel goed op smaak.

Gillardeau Oester

We beginnen met de eerste gang. Zeebaars met Hollandse asperges (uit de buurt, twee straten verder om precies te zijn), Oosterschelde kreeft en wortel. Prachtige smaken, alles goed in balans en de groenten zijn perfect gegaard.

Zeebaars

Voor de volgende gang wordt een speciaalbier ingeschonken. Een Gulzig New England white ale van Brouwerij Nevel. Ze hebben voor dit bier een speciale gistblend gebruikt die zorgt voor subtiele aroma’s van mandarijn, braam en rokerig leer.

De tweede gang wordt geserveerd, heilbot met kropsla, grapefruit en bloemkool. Mooi gegaarde heilbot met een verrassende gel van dragon met een beurre blanc van pompoenpit olie. Prachtige smaken met mooie bitters. Het bier vind ik het gerecht overstemmen, het heeft mijns inziens moeite met de bitters in het gerecht en doordat het bier ook bitters bevat, versterkt dit het geheel. Ik besluit het bier te laten staan, en verder te genieten van deze gang.

Heilbot

De wijn voor gang nummer drie wordt ingeschonken. Dit is een Rioja Reserva uit 2013 van Marques de Riscal. Ik ben bekend met deze fijne Rioja, gemaakt van 90% tempranillo aangevuld met graciano en mazuelo. Om Reserva te mogen heten rijpt deze wijn 24 maanden op Amerikaans eiken en nog een jaar op de fles. Een juiste keuze, aangezien deze wijn perfect combineert met lam.

Gang nummer drie bestaat uit Texels lam met asperges, zilveruitjes, spinazie, aardappel en geitenboter. Dit lam wordt langzaam gegaard (48 uur), en dat proef je. Ontzettend mals met wederom perfect gegaarde asperges, zilveruitjes met tonen van vanille en een heerlijke jus die door Bram en Patricia aan tafel wordt toegevoegd. Samen met de zachte tannines uit de wijn is dit een ultieme combinatie.

Texels Lam

Op naar het hoofdgerecht. Wederom wordt hiervoor een speciaalbier ingeschonken. Ditmaal een rijke imperial stout genaamd Socius Oak van Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch (ook uit Noord-Brabant). Diepdonker bier met hoge gisting met een duidelijke toets van gebrande mout en eikenhout. Een stevige jongen met een licht zoete afdronk. Ik begrijp het idee achter deze keuze door het hoofdgerecht, Rendang met sukade, aardappel, ui en atjar.

De rendang die wordt geserveerd ziet er prachtig opgemaakt uit, je herkent het niet als een klassieke Rendang. Logisch, want ook hier is de creativiteit van Bram te herkennen met dezelfde verfijning als voorgaande gerechten.

Rendang

Wat een fantastische combinatie. De kalfssukade is boterzacht gegaard op een stukje sukade steak van Galloway Rund. Bram vertelt met passie over deze keuze en licht toe dat deze melkkoeien pas op latere leeftijd worden geslacht. Dit zorgt voor vlees met een uitstekende smaak en een gemarmerde structuur. Vergelijkbaar met het duurdere Angus of Wagyu vlees, maar prijstechnisch veel gunstiger.

Als afsluiter worden we getrakteerd op een dessert van cheesecake met tonkaboon, in de oven gegaarde ananas, mouse van ananas caramel, sorbet van yoghurt met five spices en een krokantje van honing. In het glas begeleid door Tonka Barleywine van Brouwerij Frontaal uit Breda. Een kruidige pale ale met tonen van amandel, vanille en een hint van anijs.

Dessert cheesecake

Een mooie afsluiter van een prachtig diner. Bram en Patricia presteren op een geweldig niveau samen met hun team. Dit eten verdient dan ook echt een ster en ik denk dan ook dat deze niet lang uitblijft. Gebruik deze wetenschap dan ook om eens een kijkje te nemen en laat je verrassen door deze inspirerende kookstijl en fijn gastheerschap.

Reacties zijn gesloten.